Sähköiset kulkuneuvot

Sähköauto ei pidä meteliä itsestään 

Nykyään sähkö soveltuu mainiosti auton käyttövoimaksi, sanoo Pori Energian laitospalvelupäällikkö Markku Salventerä. Sähkön hinta on edullista ja uuden tekniikan ansiosta sähköauton energiankäyttö on taloudellista.

Tekniikkaan kuuluu kolme erilaista ajomoodia, jotka rajoittavat tai lisäävät energian käyttöä. Auton jarrutuksessa tuleva hidastusenergia otetaan myös talteen.

Pori Energian uusi sähköauto Volkswagen e-Golf on oikein kelvollinen neljän hengen auto. Auton toimintasäde on 190 km ja tehoja siinä on 85 kW. Huippunopeus 140 km/h ja kiihtyy nollasta sataan 10,4 sekunnissa. Niin ja auto kuluttaa 12,7 kWh/100km.

Sähköautossa ovat myös kaikki mukavuudet, kuten polttomoottoriautoissakin. Turvatyynyistä ESP:hen sekä ABS-jarruista ilmastointiin ja lämmitettävään tuulilasiin. Istuinlämmitykset löytyvät, kuten myös peruutuskamera, jonka turvin auton saa tarkasti peruutettua ilman kolhuja.

E-Golf liikkuu pehmeästi, kiihtyy ripeästi, eikä pidä meteliä itsestään. Sen hiljaisuus on pantu merkille myös jalankulkijoiden keskuudessa. Auto tulee kadun kulmiin kuin hiipien ja yllättäen. Liekö hiljaisuus myös pieni riski, kun muut tienkäyttäjät eivät kuule sen lähestymistä. Tosin, korvanappien aikakaudella, eivät taida kuulla polttomoottoreitakaan, arvelee Pori Energian laitospalvelupäällikkö Markku Salventerä, joka on innokas sähköauton käyttäjä.

Matkat ja tankkauspisteet pitää kuitenkin muistaa huolellisesti suunnitella. E-Golf voidaan ladata sekä teholatauksella, että normaalilla valovirtapistokkeella. Molemmat johdot kuuluvat auton varustuksiin.

Ympäristöystävällisyys on valinta

Tällä hetkellä sähköajoneuvoja on liikenteessä vielä vähän, mutta tulevaisuudessa määrä kasvaa, kun hiljaisen ja ympäristöystävällisen ajotavan edut tulevat esiin, akkuteknologia kehittyy paremmin virtaa pitäväksi ja tehokkaiden latauspisteiden verkko laajenee riittävän tiheäksi.

Täyssähköauto sopii parhaiten työmatkaliikenteeseen tai kaupunkiajoon, joissa rajallinen toimintamatka ei haittaa. Kaupunkiliikenteessä täyssähköauton hyötynä on myös ajonaikainen päästöttömyys ja alhainen melutaso.

Pori Energian pääkonttorin pihassa palvelee kaupungin ensimmäinen latauspiste, joka palvelee täyssähköautoja ja sähköskoottereita. Toinen latauspistehän sijaitsee Porin keskustassa Antinkadun ja Itäpuiston risteyksessä. Ja lisää pisteitä on tulossa.

Pori Energian latauspisteen kannen avaamiseen tarvitaan matkapuhelimesta lähetetty tekstiviesti. Pisteessä on selkeät ohjeet miten toimia ja hinta on normaalin tekstiviestin hinta. Antinkadun latauspiste on heti käyttövalmis.

Päästöttömyys on ehdottomasti sähköautojen valtti. Enää mukavuus ei ole este sen hankkimiselle. Lähinnä toimintasäde ja hinta säätelevät sähköautojen yleistymistä.

#puhtaasti perille.