Country Spa & Resort Grankulla

Rakennusarkkitehti Marika Goman kasvoi Pihlavan lähiökerrostalossa. Nyt hän on huviloihin hurahtanut yrittäjä, joka elvyttäää entisajan palvelukulttuuria.

Harmaalinnasta ison puutarhan keskeltä ja kuusikujan päästä löytyy Villa Grankulla. Rakennusarkkitehti Goman asui miehensä kanssa Pihlavan Halssissa, kun he ostivat vuonna 2005 Pihlavan huvila-alueelta pitkään tyhjillään olleen Grankullan huvilan.

Huvila oli huonossa kunnossa, eikä siinä ostettaessa ollut kunnallistekniikkaa: ei vettä, eikä viemäröintiä. Läpikotaisen kunnostusurakan jälkeen tunnelmallisesta huvilasta tuli kahden perheen koti.

Vanhat ikkunat on hyvä säilyttää kunnostettuina ja tarpeen mukaan tiivistettynä. Energiasäästön nimissä ei niitä kannata vaihtaa. Lisäeristämistä tärkeämpää on ilmavuotojen tukkiminen.

Kuuntele vanhaa taloa

Kokemuksen myötä Marika Gomanilla on vanhan kiinteistön korjausprojektiin selkeä aloitusvinkki.

– Jos talo on asuttavissa, suosittelen, että ensin asuu ja kuuntelee taloa. Niin saa selville, missä puolella taloa on lämmin mihinkin aikaan ja miten huonejako toimii. Muuten helposti tulee laitettua kaikki uusiksi.

Remontissa voi säästää paljon, kun miettii tarkasti, mitä säilyttää vanhasta.

– Vanha talo on usein vino ja kulunut, mutta se on osa talon luonnetta ja persoonallisuutta. Vanhan ei tarvitse näyttää uudelta.

Goman muistuttaa, että uusvanhakin voi olla hyvä ratkaisu. Hän myös kehottaa hakemaan asiantuntemusta korjausrakentamisen osaajilta, kuten Porissa rakennuskulttuuritalo Toivosta.

Energiatehokkuuden haasteet

Marika Gomanin reaktio on huvittunut, kun keskustelu siirtyy huviloiden osalta energiatehokkuuteen. Se on hyvin haasteellista vanhoissa huvilakiinteistöissä.

– Näillä lämmityskuluilla voisi palkata talonmiehen sytyttämään joka aamu kaakeliuuneja, Goman nauraa.

Hän on joutunut taistelemaan rakennusvalvonnan kanssa, sillä nykypäivän rakennusmääräykset ja energiatehokkuuden vaatimukset eivät Gomanin mukaan sovellu suoraan vanhoihin isoihin puukiinteistöihin.

– Esimerkiksi julkisessa käytössä oleviin kohteisiin pitäisi tehdä koneellinen ilmastointi, mikä on mielestäni järjetöntä. Se tarkoittaisi, että ensin pitäisi tukkia huvilan luonnollinen ilmanvaihto ja sitten koneellisesti tuoda sisälle happea, mikä nyt hoituu avaamalla hyvin vetävät hormit ja ikkunat. Maalaisjärkeä pitäisi käyttää.

Goman ei ole esimerkiksi valmis vaihtamaan huviloiden vanhoja ikkunoita uusiin energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin.

– Vanhat ikkunat on hyvä säilyttää kunnostettuina ja tarpeen mukaan tiivistettynä. Energiasäästön nimissä ei niitä kannata vaihtaa. Lisäeristämistä tärkeämpää on ilmavuotojen tukkiminen. Vanha talo on vanha talo. Eristyksessä on tärkeintä kiinnittää huomio lattiaan ja talon pohjaan, koska sieltä se vedon tuntu tulee.

Kulttuurin elvyttäminen

Marika Goman pitää kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilyttämistä ja korjaamista luottamustehtävänä.

– Meillä suomalaisilla tuntuu olevan huono itsetunto, kun emme ymmärrä, että omassa kulttuuriperinnössämme on kaikki se arvo, rikkaus ja monipuolisuus, joiden avulla voimme tarjota matkailijoille unohtumattomia elämyksiä. Pelastuskunnossa olevia huviloita kun maassa riittää.