Pori Energia Sähköverkot Oy:n verollinen sähkönsiirtohinta nousee keskimäärin 8,1 % elokuun alusta

Hinnan korotusten avulla rahoitetaan verkostoon tehtäviä investointeja. Pori Energia Sähköverkot nosti edellisen kerran sähkönsiirtohintojaan vuonna 2017, jolloin hinnat nousivat keskimäärin 4,4 prosenttia. Vuosina 2016 ja 2015 siirtohinnat pidettiin samana ja sitä ennen yritys laski siirtohintojaan kaksi kertaa vuosina 2014 ja 2013. Nyt tehtävän hinnankorotuksenkin jälkeen Pori Energia Sähköverkkojen siirtohinnat jäävät selkeästi alle valtakunnallisten keskiarvojen.

Investoinneilla luotettavampaa sähkönjakelua

"Pori Energia Sähköverkot Oy on investoinut noin 10 miljoonaa euroa vuosittain sähköverkkoon. Tehdyillä investoinneilla on parannettu merkittävästi sähkönjakelun luotettavuutta. Sähköverkkoa yhtiöllä on yli 3223 kilometriä" kertoo Pori Energia Sähköverkot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ohrankämmen.

"Aloitamme tämän vuoden lopulla Impolan sähköaseman uudistamisen, sillä 60-luvulla rakennettu sähköasema on tullut käyttöikänsä päähän. Tämä runsaan vuoden kestävä projekti on arvoltaan noin kolme miljoonaa euroa. Impolan sähköaseman uudistaminen on yhtiömme suurin yksittäinen investointi lähiaikoina. Lisäksi uudistamme jakeluverkkoa säävarmaksi maakaapeliverkoksi useissa kohteissa eri puolilla Poria" Ohrankämmen kertoo.

Esimerkkejä korotuksen keskimääräisistä vaikutuksista sähkönsiirtolaskuun kuukausitasolla

 Asumismuoto  Kulutus kWh/vuosi      Muutoksen vaikutus  €/kk    
 Kerrostalo  2 000  1,38
 Omakotitalo tai rivitalo  5 000  2,93
 Omakotitalo, sähkölämmitys    20 000  6,79


Kaikki Pori Energia Sähköverkot Oy:n asiakkaat tulevat saamaan kirjallisen tiedotteen hintojen muutoksesta 30.6.2018 mennessä.

Uudet sähkönsiirron hinnat löytyvät sivuilta www.porienergia.fi/siirtohinnat.

Siirtohintojen kehitys

Pori Energia Sähköverkot muutti edellisen kerran sähkönsiirtohintojaan vuonna 2017, jolloin hinnat nousivat keskimäärin 4,4 prosenttia. Vuosina 2016 ja 2015 siirtohinnat pidettiin samana ja sitä ennen yritys laski siirtohintojaan kaksi kertaa vuosina 2014 ja 2013. Nyt tehtävän hinnankorotuksenkin jälkeen Pori Energia Sähköverkkojen siirtohinnat jäävät alle valtakunnallisten keskiarvojen. Sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ja hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Sähkön käyttäjältä perittävät sähköverot maksetaan kokonaisuudessaan siirtolaskussa. Verojen osuus siirtolaskusta on keskimäärin noin puolet. Sähköveroja maksetaan käytetystä sähköstä. Lisäksi siirtohinnoista ja sähköverosta maksetaan arvonlisäveroa. Verojen suuruudesta päättää eduskunta ja sähköverkkoyhtiöt tilittävät laskuissa keräämänsä verot suoraan valtiolle.

Verottomien sähkönsiirtohintojen kehitysdiagrammi

Pori Energia Sähköverkkojen verottomien siirtohintojen kehitys 2008-2018

Siirtohinnalla kaikki sähköverkkotoiminan palvelut

Sähkön siirtohinta sisältää kaikki sähköverkkotoimintaan liittyvät palvelut:

  • Sähkön siirtäminen tuotantolaitoksilta käyttäjälle
  • Sähkönkulutuksen mittaaminen ja kulutustietojen toimittaminen sähkönmyyjälle
  • Sähköverkon valvonta ja vikapalvelu ympäri vuorokauden
  • Sähköverkon kunnossapito ja uusiminen

Lisäksi palveluihin kuuluvat mm. asiakaspalvelu ja laskutus sekä Online -palvelut, kuten reaaliaikaiset kulutustiedot WattiVahti-palvelussa. 

Miksi sähköverkkoa uudistetaan tällä hetkellä niin paljon?

  • Suomi sähköistettiin 1950–1970 -luvuilla. Nyt ikääntyvä sähköverkko on peruskorjausiässä.
  • Vuoden 2011 tapaninpäivän myrskyn jälkeen asetettiin uusi sähkömarkkinalaki (vuonna 2013), joka on asettanut kiristyviä vaatimuksia paremmalle sähkönjakelulle ja toimitusvarmuudelle.
  • Jotta verkkopalvelun hinnat pysyvät kohtuullisella tasolla uudistetaan sähköverkkoa sitä mukaa, kun se tulee käyttöikänsä päähän. Paikallista työtä on luvassa seuraaviksi pariksikymmeneksi vuodeksi.

Julkaistu 19.6.2018