Sähköpulainfo
Mitä tapahtuu sähköpulatilanteessa?
Sähköpulasta uutisoidaan ja tiedotetaan laajasti, kun sen riski on tiedossa. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee tiedotteen Fingridin ilmoittaessa kiristyneestä tehotilanteesta. Myös Fingrid, paikalliset sähköverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Mahdollisiin sähkönjakelun rajoituksiin on varauduttu jo ennakkoon.
Ohjeita kaukolämpökiinteistöihin
Sähköpulatilanteen vakavuusaste on kolmiportainen
1. Sähköpula mahdollinen
Riskiasteikon ensimmäinen pykälä tarkoittaa tilannetta, kun ennusteiden perusteella kotimainen sähköntuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan suomalaisten sähkönkulutusta lähitunteina tai seuraavana vuorokautena. Fingrid saattaa joutua käyttämään varavoimalaitoksia siinä määrin, että ei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä eli tuotannon lisäystä tai kulutuksen pienentämistä, joka on aktivoitavissa 15 minuutin kuluessa.
Media ja Fingrid tiedottavat laajasti sähköpulan mahdollisuudesta.
Pori Energia Sähköverkot tiedottaa sähköpulan mahdollisuudesta lähettämällä kaikille asiakkailleen tekstiviestin, jossa kerrotaan kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta. Lisäksi Pori Energia Sähköverkot julkaisee tiedotteen verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.
Tekstiviestin sisältö:
Hyvä asiakkaamme. Sähköpula on Suomessa tällä hetkellä mahdollinen, joten kehotamme säästämään sähköä. Lisätietoa ja vinkkejä sähköpulaan varautumiseen osoitteessa: www.porienergia.fi
Terveisin
Pori Energia Sähköverkot Oy
2. Sähköpulan riski suuri
Kaikki kotimainen sähköntuotanto on käytössä, eikä naapurimaista ole mahdollista saada lisää sähköä. Fingrid on joutunut käynnistämään varavoimaloitaan ja ottamaan käyttöön muuta häiriöreserviä siinä määrin, ettei kykene ylläpitämään Suomessa mitoittavaa vikaa vastaavaa määrää nopeaa häiriöreserviä.
Media ja Fingrid tiedottavat laajasti sähköpulan kohonneesta mahdollisuudesta. Pori Energia Sähköverkot julkaisee tiedotteen verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.
3. Sähköpula
Sähköntuotanto ja tuonti eivät kata suomalaisten sähkönkulutusta. Sähkön käyttöä joudutaan rajoittamaan kiertävillä, enintään noin kahden tunnin mittaisilla sähkökatkoilla. Fingrid määrää alueelliset sähköverkkoyhtiöt toteuttamaan katkot. Verkkoyhtiöt vastaavat käytännön toteutuksesta.
Yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot pyritään aina rajaamaan sähkökatkojen ulkopuolelle.
Media ja Fingrid tiedottavat sähköpulasta sekä tiedossa olevista alueellisista sähkökatkoista.
Pori Energia Sähköverkot tiedottaa sähköpulasta lähettämällä kaikille asiakkailleen tekstiviestin. Lisäksi Pori Energia Sähköverkot julkaisee tiedotteen verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan. Katkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.porienergia.fi/hairiokartta
Tekstiviestin sisältö:
Hyvä asiakkaamme. Suomessa on aloitettu sähköpulan takia kiertävät sähkökatkot. Sähkökatkot kestävät noin 2 tuntia. Tilannetta voi seurata sähkökatkokartalta: www.porienergia.fi
Terveisin
Pori Energia Sähköverkot Oy
Kun sähköpula on päättynyt
Sähköpula päättyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti riittävät kattamaan suomalaisten sähkönkulutuksen.
Media ja Fingrid tiedottavat laajasti päättyneestä sähköpulasta.
Pori Energia Sähköverkot tiedottaa päättyneestä sähköpulasta lähettämällä kaikille asiakkailleen tekstiviestin. Lisäksi Pori Energia Sähköverkot julkaisee tiedotteen verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissaan.
Tekstiviestin sisältö:
Hyvä asiakkaamme. Sähköpula on päättynyt. Sähkökatkot johtuivat koko Suomea koskevasta sähköpulasta. Lisätietoja osoitteessa: www.porienergia.fi
Terveisin
Pori Energia Sähköverkot Oy
Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta
Lähetä oma kysymyksesi sähköpulaan liittyen
Kriittiset sähkönkäyttöpaikat:
Vesihuolto
Vesihuoltopalveluiden laitosten keskeiset kohteet, joilla on erityistä merkitystä terveyden- tai ympäristönsuojelun kannalta.
Lämpö ja energia
Häiriöttömän sähköntoimituksen jatkumisen tai palauttamisen kannalta välttämättömät kantaverkonhaltijan, sähkönjakeluverkonhaltijoiden ja sähköntuottajien valvomot.
Sähköasemat, merkittävät sähkövarastot ja sähköntuotantolaitokset sekä näiden käyttämät viestintäverkot.
Kaasun siirtoverkon keskeiset kohteet.
Taajamien ja kaupunkien kaukolämmöntuotannon kiinteän polttoaineen lämpökeskukset ja muut keskeisimmät lämpökeskukset ja pumppaamot sekä valvomot.
Liikenne ja yhteydet ulkomaille
Keskeiset kansainväliset lentokentät.
Ulkomaankaupan kannalta keskeiset satamat.
Maa-, meri-, raide- ja lentoliikenteen keskeiset valvomot.
Rataverkon ja metroliikenteen keskeiset sähköradan käyttöpaikat.
Turvallisuus
Poliisi- ja pelastuslaitokset, Keskusrikospoliisi, Poliisihallitus.
Vankilat ja säilöönottokeskukset.
Hätäkeskukset, sairaalat ja sosiaali- ja terveydenhuollon päivystykset sekä sellaiset laitokset ja asumispalveluyksiköt, joissa on käytössä elämää ylläpitäviä laitteita.
Veripalvelun päätoimipaikka.
Yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset valtion viranomaiset, maanpuolustuksen ja Tullin keskeiset kohteet, sekä kuntien johtokeskukset ja evakuointikeskukset sekä niiden varapaikat.
Vahinkovaaran aiheuttavat padot.
Viestintä
Viranomaisviestinnän tukiasemat ja näihin liittyvät konesalit, muiden viestintäverkkojen keskeisimmät kohdat sekä Yleisradion käyttämät radiomastot ja lähetysten välittämiseen tarvittavat tieto- ja viestintäjärjestelmät.
Lähde: Valtioneuvosto