Isosannan vanhan sähköaseman uusiminen on poikkeuksellinen projekti

Kuvituskuva henkilöitä seisoo Isosannan sähköaseman edessä.

Kuvassa vasemmalta lukien Pori Energia Sähköverkkojen kehitysinsinööri Jussi Järvinen, Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Risto Reipas, Pori Energia Sähköverkkojen projektipäällikkö Jussi Vartama, Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin ja Caverion Industrian yksikön päällikkö Seppo Hietaoja.

Kuvituskuva

Vanhentuneen sähköaseman uusinnalla varmistetaan Porin keskusta-alueen ja Pohjois-Porin luotettava sähkönsaanti myös tulevaisuudessa.

Pori Energia Sähköverkot Oy uudistaa Isosannan sähköaseman, joka on tulossa nykyisen käyttöikänsä päähän. Vuonna 1939 rakennetun sähköaseman nykyiset laitteet uusitaan kokonaisuudessaan.

- Rakennuksen ensimmäinen saneeraus on tehty 1970-luvun alussa, ja sähköasemien komponentit pitää uusia noin 40–50 vuoden välein. Nyt olemme taas siinä tilanteessa, että edessä on isompi saneeraus. Se tuo rakennukselle käyttöikää noin 40–50 vuotta lisää ja parantaa sähköverkon toimintavarmuutta kehittyvän kaupungin tarpeisiin, kertoo Pori Energia Sähköverkot Oy:n projektipäällikkö Jussi Vartama.

Arkkitehti A.H. Gunnar Aspelinin suunnittelema punatiilinen rakennus liittyy merkittävällä tavalla Porin teollisuuden ja sähkölaitoksen historiaan. Aspelin on ollut merkittävä teollisuusrakennusten suunnittelija 1920–1940-luvuilla.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde 

- Tämä on hyvin poikkeuksellinen projekti, koska kyseessä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, joka sijaitsee vielä kaupungin keskusta-alueella. Haimme alkuun vaihtoehtoisiakin paikkoja sähköasemalle, mutta nykyinen sijainti osoittautui kuitenkin parhaimmaksi, sanoo Pori Energia Sähköverkot Oy:n kehitysinsinööri Jussi Järvinen.

Isosannan sähköasema ilmakuvassa, taustalla ns. Puuvillan aluetta

Kuvassa Isosannan sähköasema etualalla.

Kaavaprosessin aikana sähköasemarakennus inventoitiin ja lisättiin suojeltavaksi hyvässä yhteisymmärryksessä Porin kaupunkisuunnittelun, Pori Energia Sähköverkot Oy:n ja Satakunnan Museon kesken.

Saneerauksessa rakennuksen sisätilat uusitaan, mutta rakennuksen ulkokuori saneerataan muistuttamaan alkuperäistä muotoaan.

- Arvokas rakennus säilyy ennallaan tulevat vuosikymmenet, mutta samalla mahdollistetaan tekniikan tarvittava uusiminen. Yhteistyöhön voivat kaikki olla tyytyväisiä, kertoo Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelin.

Kuvituskuva, vanhaa käytöstä jo poistetun laitteiston mittaristoa

Sähköaseman sisällä olevat vanhat laitteistot uusitaan, oheisessa kuvassa jo 70-luvulla käytöstä poistettu laitteisto.

Hintalappu noin 4,5 miljoonaa euroa

Isosannan sähköaseman saneeraus aloitettiin helmikuussa 2021. Projektin pääurakoitsijana on Caverion Industria Oy. 

- Caverion vastaa projektissa sähköurakoinnista, muuten käytämme hankkeessa apunamme paikallista aliurakointiverkostoamme, sanoo Caverionin yksikön päällikkö Seppo Hietaoja

Saneerauksen on määrä valmistua lokakuuhun 2022 mennessä. Kokonaisuudessaan investoinnin arvo on noin 4,5 miljoona euroa.

Julkaistu 24.2.2021