BLOGI: Hiilidioksidin talteenotto takaa tulevaisuuden seuraavillekin sukupolville
Ilmastonlämpenemisen pysäyttäminen vaatii nyt järeitä toimia. Energia-alalla on avaimet näiden toimien toteutukseen ja se käykin parhaillaan läpi voimakasta uusiutumista kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. EU-maat ovat sitoutuneet saavuttamaan ilmastoneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä ja vähentämään päästöjä 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna, ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5-2 asteen välille. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma ohjaa EU:ta kohti vihreää siirtymää, jotta ilmastoneutraalius saavutetaan. Vihreän siirtymän toteutuminen edellyttää uusia sääntöjä ja myös EU-lainsäädännön muutoksia.
Nyt etsitäänkin ratkaisuja; keinoja, joiden avulla yritykset voivat toimia vähäpäästöisemmin. Yksi vaihtoehto on hiilidioksidin talteenotto, jonka avulla toiminta on mahdollista saada jopa hiilinegatiiviseksi. Kyseessä on prosessi, jossa voimalaitoksen savukaasuissa oleva hiilidioksidi otetaan talteen ja käytetään edelleen teollisuuden tarpeisiin.
Polttoainepohjan muutosten myötä Pori Energian hiilidioksidipäästöt ovat jo pienentyneet merkittävästi. Meillä energiaa tuotetaan jo nyt 90% hiilidioksidivapaasti; käytämme pääasiassa puuperäisiä polttoaineita. Kuitenkin myös biopohjaisista polttoaineista syntyy hiilidioksidipäästöjä. Kansallisesti on säädetty, että vuodesta 2022 alkaen kestävyyden osoittaminen on edellytys biomassapolttoaineiden nolla-päästökertoimelle. On mahdollista, että tulevaisuudessa myös bioperäisestä polttoaineesta syntyvällä hiilidioksidilla on kustannus.
Tahtotila päästä täyteen 100%:iin hiilidioksidivapaassa tuotannossa (ja jopa hiilinegatiivisuuteen) on vahva, joten käynnistimme keväällä 2023 toteutettavuusselvityksen Aittaluodon voimalaitoksen bioperäisten CO2 päästöjen talteenotosta. Selvityksen toteutti teknologiatoimittaja Andritz ja se käsitti suunnittelun ja kustannuslaskelman avaimet käteen -periaatteella toteutettavasta hiilidioksidin talteenottolaitoksesta, nesteyttämisestä ja välivarastoinnista. Lisäksi Andritz tutki happirikastetun palamistapahtuman hyötyjä savukaasujen hiilidioksidipitoisuuden lisäämiseksi ja sitä kautta pääomainvestointitarpeen pienentämiseksi.
Aittaluodossa talteen otettava hiilidioksidi on tarkoitus hyöty-käyttää edelleen teollisuuden prosesseissa. Hiilidioksidi nesteytetään ja näin ollen on kuljetettavissa minne tahansa. Yksi mahdollinen hiilidioksidin loppukäyttäjä on Porin Tahkoluotoon suunnitteilla oleva vanadiinin talteenottolaitos. Talteenottoprosessissa tarvitaan hiilidioksidia, joka edelleen sitoutuisi pysyvästi prosessin sivutuotteeseen, eikä enää milloinkaan vapaudu takaisin ilmakehään. Hiilidioksidia voidaan käyttää myös esimerkiksi synteettisen polttoaineen raaka-aineena.
Voimalaitoksen energiantuotannosta syntyvän bioperäisen hiilidioksidin talteenotto ja varastointi pysyvästi tekisi Aittaluodon voimalaitoksesta hiilinegatiivisen. Bioperäisen hiilidioksidin talteenottolaitos toimisi ns. hiilinieluna. Hiilidioksidin talteenotto tulee olemaan merkittävässä roolissa koko Euroopan tasolla hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa joko negatiivisia päästöjä tuottavana teknologiana tai hiilineutraalien polttoaineiden tuotannossa.
Tavoitteet hiilinegatiivisuuden saavuttamiseksi ovat kunnianhimoiset. Mutta niin on sen eteen tehtävä työkin. Voisi todeta, että elämme energia-alalla aikaa, jossa tilanteet muuttuvat nopeasti, teknologiaa kehitetään vauhdilla ja joka siksi on herkullisempi kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Ja sitä paitsi, olemme tämän lapsillemme velkaa.
Merja Heliniemi
Kehityspäällikkö