Sähkönkulutuksen seuranta – selvitä millainen sähkönkuluttaja olet
Tapio Mäkinen, Energiatiedonhallintapäällikkö
Käyttöpaikan sähkönkulutus vaihtelee paljon asumismuodon, perhekoon ja kulutustottumuksien mukaan. Iäkkäässä sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähköä kuluu huomattavasti enemmän kuin uudessa kerrostaloasunnossa, jossa lämmitysmuotona on kaukolämpö.
Suurimman sähkönkulutuksen kotitalouksissa aiheuttaa rakennuksen ja käyttöveden lämmitys. Loppu kulutus tulee sähkölaitteista ja valaistuksesta. Pienillä teoilla ja investoinneilla voi kuitenkin vähentää omaa sähkönkulutustaan ilman, että asumismukavuus kärsii liikaa.
Selvitä ensin millainen sähkönkuluttaja olet
Hanki tietämys siitä, mihin ja kuinka paljon kulutat sähköä. Seuraamalla omaa sähkönkulutusta voi reagoida mahdollisiin sähkönkulutuksen piikkeihin ja ennakoida tilanteita, joissa säästö on optimaalisinta. Oman sähkönkulutuksen selvittäminen antaa myös tietoa siitä, mistä säästöjä on mahdollista tehdä.
Jos käyttöpaikka on Pori Energia Sähköverkkojen verkkoalueella, oman sähkönkulutuksen voi tarkistaa WattiVahdista. WattiVahdissa pääset tutkimaan, mitä kulutus on tällä hetkellä ja kuinka se on muuttunut. Voit muun muassa vertailla sähkönkulutusta edellisvuoteen nähden ja katsoa miten se muuttuu ulkolämpötilaan nähden.
WattiVahti näyttää mikä kulutus on tuntitasolle asti.
Energiamittareita käyttämällä voi todeta yksittäisen laitteen sähkönkulutuksen. Kirjastosta on lainattavissa pistorasiaan kiinnitettäviä sähkönkulutusmittareita. Mittareita voi ostaa myös marketeista. Laitteen tyyppikilvestä saa selville perustiedot, joiden perusteella voi laskea kulutuksen.
Kun oma sähkönkulutus on tiedossa, voi lähteä tekemään toimenpiteitä kulutuksen pienentämiseksi. WattiVahdista pääset seuraamaan tuloksia jopa tuntitason tarkkuudella.
Vähennä sähkönkulutusta pienillä ja isoilla teoilla
Helpoiten sähkönkulutukseen voi vaikuttaa pienillä arkisilla teoilla ilman, että asumismukavuus kärsii. Muutokset arjen rutiineissa vaativan vähän vaivaa ja uuden tavan opettelua, mutta niillä on merkitystä sähkön riittävyyden ja oman kukkaron takia.
Helpot toimet sähkönkulutuksen vähentämiseen:
1. Älä lämmitä tyhjillään olevia tiloja turhaan: Laske lämpötilaa tyhjillään olevien tilojen ja aputilojen (esim. varasto ja autotallin) lämmityksessä.
2. Laske huonelämpötilaa: Noudata suosituslämpötiloja. Osallistu Motivan astetta alemmas -kampanjaan.
3. Tarkista lattialämmityksen asetukset: Lattian pitää olla haalea, ei kuuma.
4. Suihkuttele tehokkaammin: Suihkuaikoja lyhentämällä on mahdollista säästää energiaa ja suihkuun voi asentaa vettä säästävän suihkupään.
5. Sauno suunnitellummin: Älä pidä saunaa turhaa päällä, vaan mene sinne heti, kun se on lämmin. Kytke kiuas heti pois päältä, kun on saunottu.
6. Sulata pakastin ja varmista kodinkoneiden oikea käyttö: Kylmäsäilytys kuluttaa enemmän, mitä lämpimämpi ympäristö on. Sulata pakastin, pidä laitteiden takaosa pölyttömänä ja tarkista tiivisteiden kunto, jotta laite ei kuluta turhaa energiaa.
Pienet investoinnit sähkönkulutuksen vähentämiseen:
1. Vaihda lattialämmitystermostaatit uusiin älykkäämpiin: Investointi vaatii muutaman satasen ja ammattilaisen asentamaan. Uusissa lattialämmitystermostaateissa voi ohjelmoida, milloin päällä on mukavuuslämpö ja milloin taloudellinen lämpötila. Pörssisähkön käyttäjän on kätevä optimoida halvimmilla tunneilla lämmittäminen.
2. Tiivistä ikkunat ja ovet: Vanha perinteinen keino, jossa katsotaan, että tiivisteet ovat kunnossa. Tiivistä ikkunat ohjeita noudattaen ja huomioi, että ilma kulkee.
3. Uusi vanhat kodinkoneet: Uudet energiatehokkaat kodinkoneet kuluttavat vähemmän kuin vanhat.
4. Vaihda valaistukseen LED-lamput: Energiatehokas LED-lamppu on kestävämpi ja kuluttaa vähemmän energiaa.
Isot investoinnit sähkönkulutuksen vähentämiseen:
1. Aurinkopaneelit
2. Lisäeristys omakotitalossa: Rakennemittauksen perusteella tehtävä lisäeristys, jossa lisätään yläpohjaan tai seiniin puhallusvillaa.
3. Älykotiratkaisut: Antureiden ja termostaattien älyn ja etäohjattavuuden avulla voi optimoida sähkönkulutusta.
Lähde: Motiva, https://www.motiva.fi/